Därför är prokrastinering inte alltid av ondo

2019-09-30 09:00  
Den som är bra på att planera och hantera sin tid har en fördel gentemot andra, enligt Linkedins undersökning. Foto: Pixabay

Brukar du skjuta upp knepiga jobbprojekt? Det behöver inte vara negativt. Tvärtom kan det leda till bättre lösningar och resultat.

Det tog många år för konstnären Leonardo da Vinci att avsluta sitt mästerverk Mona Lisa. Han var med andra ord även en mästare på att prokrastinera, alltså skjuta upp saker. Han hade visserligen ingen tajt deadline, men den långa processen visar att det kan löna sig att bearbeta en idé innan ett bra resultat nås. I fallet med da Vinci visste han att något saknades, men inte vad. I stället för att tvinga fram ett resultat ägnade han sig åt andra projekt, och lärde sig mer om exempelvis ljus och perspektiv.

Enligt Jeremie Bacon, vd för mjukvaruleverantören Imagineer Technology Group, kan även förhalningstaktik underlätta kreativa processer på jobbet. I en artikel i Fast Company ger han sina tips på hur det görs på rätt sätt:

Rör dig mellan olika projekt

Det kan vara en fördel att snabbt påbörja ett projekt, men sedan långsamt avsluta. Istället för att arbeta med ett projekt från början till slut, kan du hålla processen vid liv genom att ägna dig åt andra projekt. Det kan se ut som att du skjuter upp något, men istället lämnas tid och utrymme för ytterligare idéer som kan tillföras ursprungsprojektet. Att ta ett steg tillbaka kan ge bättre resultat i längden.

Läs mer: Så hanterar du perfektionism – steg för steg

− Din hjärna bearbetar fortfarande problemet och tänker på olika vinklar, säger Jeremie Bacon till Fast Company.

Håll allt i mitten öppet

Tänk på början och slutet av ett projekt, men lämna allt däremellan öppet. Då kan du börja att planera och sätta ett mål utan att hålla fast vid en ouppnåelig deadline. Vid exempelvis utveckling av programvara finns ofta en bra förståelse av hur man börjar. Alla verktyg som behövs finns och slutprodukten kan föreställas. Men däremellan finns många funktioner och buggar som ska fixas. Att hålla grytan kokande hjälper dig att tänka utanför ramarna. Inspiration kommer ofta oväntat.

Läs mer: Så kan måndagar bli mer produktiva

Slöa inte utan håll dig aktiv

Många skjuter upp saker genom meningslöst soffliggande, men inget bra händer när man är ledig, konstaterar Jeremie Bacon. När du skjuter upp ett projekt ska tiden därför fyllas med andra aktiviteter och mål. Finns alternativ skapas svängrum. Förmåga till kreativ förhalning hjälper dig att bearbeta och hitta bättre idéer och lösningar, och kan därför vara en tillgång.

−Även om det kan variera från person till person, är prokrastinering hälsosamt när det hjälper oss att tillföra mer kreativitet och tydlighet till en avsikt, säger Jeremie Bacon till Fast Company.

Charlotte Delaryd

Mer om: Karriärtips

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Aktuellt inom

Ledarskap