Amerikanska politiker ryter till mot Google

2019-08-09 07:40  

Högprofilerade senatorer i USA vill se ett slut på sämre löner och otrygghet för visstidsanställda på Google.

Flera demokratiska senatorer kräver en förbättring av arbetsvillkoren för många medarbetare med tillfälliga anställningar på Google, skriver MIT Technology Review.

I ett brev till företagets vd Sundar Pichai menar tio demokratiska senatorer, däribland presidentaspiranter som Bernie Sanders och Elizabeth Warren, att skillnaden mellan olika anställningsformer tycks vara kosmetisk och att man därför bör behandla alla Google-medarbetare likvärdigt.

Senatorerna vill bland annat se att personer med tillfälliga kontrakt blir fast anställda efter sex månader på företaget. Samma lönevillkor och förmåner bör också gälla oavsett anställningsform. Vidare bör tillfälligt anställda endast användas för arbetsuppgifter som inte redan utförs av företagets övriga medarbetare.

Dåliga arbetsförhållanden i tech-branschen

Bakgrunden till brevet är en växande våg av oro över arbetsvillkoren inom den amerikanska tech-branschen. Senatorerna hänvisar bland annat till en artikel i New York Times som beskriver villkoren för Googles skuggarbetskraft, där 121 000 anställda med korttidskontrakt nu överstiger antalet fast anställda samtidigt som deras arbetsvillkor är sämre.

Googles ledning slår dock tillbaka och svarar senatorerna att företagets anställda med tillfälliga kontrakt inte behandlas dåligt. Att vara tillfälligt anställd är inte tänkt att vara en väg till en tillsvidareanställning, menar företaget.

Senatorernas brev väntas inte ha en omedelbar effekt, men kan ses som en indikation på att tech-branschen kommer fortsätta att granskas av profilerade politiker i USA, skriver MIT Technology Report.

Charlotte Delaryd

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Aktuellt inom

Ledarskap