Zika-viruset bakom ovanliga förlamningar

2016-03-01 07:48  
Myggarten Aedes aegypti sprider zikaviruset. Foto: Polaris Images / All Over Press

Zikaviruset kan av allt att döma i sällsynta fall orsaka ett förlamningssyndrom, visar forskning.

För första gången finns nu mer handfasta bevis som tyder på att zikaviruset kan orsaka Guillain-Barrés syndrom (GBS), en ovanlig neurologisk sjukdom med uppåtstigande förlamningar i armar och ben.

Det konstaterar franska forskare i tidskriften The Lancet efter att ha analyserat blodprov från 42 personer som drabbades av GBS i samband med ett utbrott av zikaviruset i Franska Polynesien 2013–2014.

”Det här är den första studien som tittar på ett större antal patienter som utvecklat Guillain-Barrés syndrom efter en zikavirus-infektion och den ger belägg för att zikavirus kan orsaka GBS”, säger Arnaud Fontanet, en av författarna bakom studien, i ett pressmeddelande.

Risken att drabbas förefaller dock vara relativt liten. Forskarna beräknar risken till 0,24 per 1 000 zikainfektioner. Om 100 000 personer infekteras av zikaviruset, drabbas alltså 24 av dem av Guillain-Barrés syndrom, rent statistiskt.

Om det zikavirus som nu sprider sig i Syd- och Mellanamerika kan kopplas till Guillain-Barrés syndrom på liknande sätt vet forskarna ännu inte.

    

    

Prenumerera på Ny Tekniks kostnadsfria nyhetsbrev!

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

Här är reglerna för kommentarerna på NyTeknik

  Kommentarer

Dagens viktigaste nyheter

Aktuellt inom

Debatt

COMSOL