Västeråsbolag satsar på mekanisk pump

2013-05-14 15:01  

Ett konstgjort hjärta som opereras in i kroppen och ersätter det egna. Med det mänskliga hjärtat som förebild har ett litet Västeråsbolag utvecklat en unik hjärtpump och i höst påbörjas djurstudier.

Antalet hjärtan räcker inte på långa vägar till för alla som behöver en hjärttransplantation. Det vill utvecklingsbolaget Scandinavian Real Heart i Västerås ändra på. Under tolv år har de arbetat med att utveckla ett konstgjort hjärta som fungerar precis som ett biologiskt. Och som ska kunna ta dess plats i kroppen permanent.

När Ny Teknik kommer på besök står prototypen på bordet. Inkapslad i titan ser det betydligt större än den knutna näve som brukar användas för att åskådliggöra hjärtats storlek.

– Hjärtat hos en person med svår hjärtsvikt är två till tre gånger större än hos en frisk person. Eftersom vårt hjärta ska fylla ut hela utrymmet där det gamla suttit måste det vara så här stort, förklarar Azad Najar, överläkare vid Västmanlands sjukhus i Västerås och delägare i Scandinavian Real Heart.

Hjärtpumpen som han och hans kolleger har utvecklat är den enda i världen där blodet pumpas runt genom fyra kammare. De andra arbetar med två, men för att återskapa förhållandena i ett biologiskt hjärta krävs fyra kammare. Det gäller bland annat att flödet och trycket blir perfekt, annars ökar risken för att det bildas blodproppar.

Hittills har företaget fem modeller av hjärtat bakom sig. Dagens hjärta heter Modell 6, och har bland annat fått en ny form på kamrarna.

– När vi fyllde ett lammhjärta med gips hittade vi en form som var mycket mindre energikrävande än de former vi hade jobbat med fram till dess.

Resultatet blev att man kunde överge den inbyggda linjärmotorn och gå över till en mindre energikrävande stegmotor. Det löste i sin tur problemet med värmeutveckling.

Den yttre drivkällan är ett batteri som sitter fast i ett bälte runt midjan. Det kompletteras med ett mindre batteri som sitter under huden.

– Personen måste kunna koppla loss sig. Det behövs till exempel när man vill duscha, säger Gunnar Nihlén på Scandinavian Real Heart.

Ulf Kjellman, överläkare vid transplantationscentrum på Sahlgrenska universitetssjukhuset i Göteborg, kom i kontakt med projektet år 2003. Med hjälp av hans expertkunnande har kravspecifikationen spikats: biokompatibla ytor som inte ger upphov till blodproppar, en drivenhet som inte utvecklar värme, hjärtat ska i princip vara outslitligt och batteriet ska kunna laddas genom ­huden.

– Alla hjärtpumpar som finns i dag kräver en kabel som går ut från magen och kopplas till batterier som patienten bär med sig, säger Ulf Kjellman.

Flertalet hjärtpumpar på marknaden stöttar bara vänster kammare. De två pumpar som kan ersätta hela hjärtat är tryckluftsdrivna och kräver att patienten ständigt är kopplad till en 200 kg tung tryckluftsanläggning.

Att behovet av ett totalt implanterbart mekaniskt hjärta är stort vet Ulf Kjellman, minst 45 000-75 000 personer i världen har akut behov av ett.

– Real Heart har kommit långt. Nu gäller det att visa att det implanterbara hjärtat fungerar felfritt och ger mindre komplikationer än ­dagens alternativ. Det kommer att göras otaliga djurförsök och ta lång tid innan det blir aktuellt att operera in hjärtat i en människa, säger Ulf Kjellman.

Azad Najar och Gunnar Nihlén är mer optimistiska. I september hoppas de kunna starta de första djurstudierna. Målet är att deras hjärta ska opereras in i en människa om två till tre år. Innan dess gäller det att ta in mer kapital.

Ulla Karlsson-Ottosson

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer