Vart tionde jobb bort på Sandvik

2008-11-20 08:00  
Sandvik gör verktyg i hårdmetall och snabbstål, maskiner och verktyg för gruvindustrin och rostfria och höglegerade stål och specialmetaller. Tre procent av omsättnngen läggs på forskning och utveckling. Foto: Sandvik

Lågkonjunkturens mörker sänker sig även över Sandvik, som nu drar i bromsen. I Sandviken och Hallstahammar varslades i dag 1040 anställda om uppsägning. Det innebär att vart tionde jobb i Sverige försvinner.

Totalt har Sandvik 47 000 anställda i 130 länder, varav 11 000 i Sverige.

Läget var hyggligt fram till oktober. Då började efterfrågan även på Sandviks produkter och tjänster att falla.

Fyra affärsområden berörs av dagens besked.

Sandvik Materials Technologymed 9 000 anställda. Här varslas 900 i Sandviken, 140 i Hallstahammar och ytterligare närmare 500 i andra länder. Redan i oktober drog Sandvik Materials Technology ned med 380 personer.

Sandvik Mining and Constructionmed drygt 15 000 anställda har tidigare varslat 900 om uppsägning. Nu åker 600 konsulter med tidsbegränsade kontrakt ut och i Tammerfors i Finland permitteras 200 anställda i 90 dagar från den 1 december.

Sandvik Toolingmed 16 400 anställda säger upp kontrakten med 600 inhyrda personer och stänger vissa fabriker under 2-3 veckor.

Seco Toolsmed 4 660 anställda, är ett delägt dotterbolag. Här varslas 250 anställda, varav 90 i Sverige.

Det kommer mera...
Sandviks vd Lars Pettersson säger i ett uttalande att företagsledningen såg försvagningen redan i samband med niomånadersrapporten den 30 oktober, men att läget sedan har förvärrats för Sandviks kunder, främst inom fordonsindustrin och verkstadsindustrin.

- Vi kan inte utesluta behov av ytterligare åtgärder i ett senare skede, säger Lars Pettersson.

Svart torsdag i Sverige
Det var inte bara Sandvik som varslade om uppsägning på torsdagen.

Läkemedelsföretaget Astra Zeneca i Södertälje varslar 600 anställda i Sverige på grund av prispress och utflyttning av tillverkning till låglöneländer.

Verkstadsföretaget Lindab varslar totalt 475 anställda, varav 80 i Sverige.

Electrolux varslar 51 av 530 anställda vid tvättmaskinstillverkningen i Ljungby.

Husvagnstillverkaren Kabe i Jönköping har redan varslat 44 anställda och varslar nu ytterligare 71.

Värmepumpstillverkaren Thermia i Arvika varslar 31anställda.

Lars Anders Karlberg

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer