Industri

Vaccin mot kokain missbrukarnas nya hopp

Ett vaccin mot kokain hindrar drogen att nå hjärnan – kicken uteblir. Målet är att vaccinet, som utvecklas av amerikanska forskare, ska göra det lättare för missbrukare att vänja sig av med drogen.

Publicerad

Forskare vid Baylor College of Medicine i Houston har lyckats lura immunförsvaret att gå till attack mot kokain. Liksom många andra droger är kokainpartiklarna så små att immunförsvaret inte aktiveras. Det problemet kringgår forskarna genom att sätta fast kokainet på inaktiva koleraproteiner. Då reagerar immunförsvaret och bildar antikroppar mot såväl kokain som kolera.

Nästa gång drogen kommer in i blodet så hakar det fast i antikropparna och hindras från att nå hjärnan. Tanken är att vaccinet ska användas av personer som vill sluta med sitt missbruk.

- De flesta ger efter för frestelsen och får ett återfall vid något tillfälle, men de som vaccinet har effekt på blir inte höga, säger professor Tom Kosten till Houston Chronicle.

Förhoppningen är att missbrukarna ska tappa intresset för drogen eftersom den eftertraktade kicken inte infinner sig.

Vaccinet har redan testats på människor som fått upprepade sprutor Deras immunförsvar producerade då stora mängder antikroppar mot kokain, precis som önskat. Nivåerna kvarstod i några månader men sjönk senare

Nu vill forskargruppen starta ett större test för att senare kunna få klartecken från den amerikanska myndigheten FDA.