Industri

Svenskar testar ny metod bota parkinson

Nu går startskottet för en patientstudie med en ny behandlingsmetod mot den svåra nervsjukdomen parkinson. Bakom metoden ligger det svenska bioteknikföretaget Neuronova.

Publicerad

Försök på råttor och apor har givit mycket goda resultat. Nu är det dags att testa behandlingsmetoden på människor. Läkemedelsverket har givit Neuronova grönt ljus för en klinisk studie där stamceller i hjärnan ska stimuleras till att bilda nya celler av det slag patienter med parkinson lider brist på. Studien ska ske vid Karolinska universitetssjukhuset i Huddinge och Lunds universitetssjukhus.

- Den första patienten är redan identifierad, säger Markus Jerling, medicinsk chef på Neuronova.

Under studien ska 12 patienter få ett kroppseget protein inpumpat i hjärnans vätskefyllda hålrum. Där följer det med när vätskan cirkulerar runt hjärnan, och når på så sätt de stamcellerna som ska styras till att bilda nervceller som producerar signalsubstansen dopamin. Det är det ämne som patienter med Parkinsons sjukdom lider brist på.

Nu ska pumpen testas liksom tre olika doser. Varje patient behandlas under två veckors tid, och följs sedan upp under 10 veckor.

- Blir resultaten goda kommer vi att gå vidare med en större patientstudie, säger Markus Jerling.

Sven Pålhagen är överläkare vid institutionen för klinisk neurovetenskap vid Karolinska universitetssjukhuset i Huddinge där en del av studien ska ske.

- Det här är ett nytt koncept för att stimulera kroppsegna stamceller som aktiverar individens dopaminsystem, och det är väldigt roligt att få ta del av, säger han.

- Men jag vill poängtera att behandlingsmetoden är i ett väldigt tidigt skede.

Neuronova startade nyligen en klinisk studie med ALS-patienter med en annan tillväxtfaktor än vad som nu testas på Parkinson patienter, men med samma teknik för att tillföra läkemedlet.

- Att ett svenskt företag av denna storlek får två projekt ända fram till klinisk prövning är extremt ovanligt, kommenterar Markus Jerling

Bolaget har hittills tagit in 370 miljoner i riskkapital.