Industri

Svensk antikroppsmedicin kan bota alzheimer

Japanska läkemedelsbolaget Eisai satsar stort på en ny svensk antikroppsmedicin mot alzheimer. Om två år kan den testas på människor.

Publicerad

Läkemedlet har utvecklats av svenska forskningsbolaget Bioarctic Neuroscience. Det nya avtalet med Eisai är en stor framgång för företaget:

– Vi ska nu vidareutveckla medlet och producera tillräckligt för att kunna göra kliniska test inom ett par år, säger Bioarctics vd Pär Gellerfors.

Företaget har redan haft ett forskningssamarbete med Eisai under ett par år. Det nya avtalet är direkt knutet till antikroppsmedlet och ger Eisai rätt att tillverka och sälja det över hela världen, med undantag för Norden.

Antikroppen oskadliggör det giftämne som forskningen idag tror utlöser Alzheimers sjukdom. Det är en ”felveckad” variant av det kroppsegna ämnet betaamyloid som normalt finns i hjärnan. Den felaktiga amyloiden är löslig, men omvandlas efterhand till beläggningar, plack, i hjärnan.

Det innebär att antikroppsmedlet skulle kunna bota patienter med förstadium till alzheimer. Till skillnad från dagens alzheimermediciner som bara förmår bromsa sjukdomsförloppet. Eisai är världens ledande tillverkare av alzheimermedel.

Grunden för Bioarctics forskning är upptäckter som gjorts av professor Lars Lannfelt i Uppsala. Han har bland annat studerat en svår, ärftlig form av Alzheimers sjukdom, som uppträder inom en släkt i Västerbotten. De drabbade bär på en genförändring, ”den arktiska mutationen”, som gett namn åt företaget.