Svårläkta sår ska behandlas med bi-bakterier

2014-09-11 12:34  
Bakterier från bin slår ut stafylokocker. Foto: TT

Kan bakterier från magen hos bin bli en ny behandling mot antibiotikaresistenta bakterier? Tester i labb och behandling av svårläkta sår hos hästar tyder på det. Nu ska metoden provas vid Blekinge sårcentrum.

Svårläkta sår är ett gissel för sjukvården såväl som för patienten. Orsaken är ofta den gula stafylokocken MRSA, och på den biter inte vanlig antibiotika. Nu rapporterar Lundaforskare att de kan vara en ny behandlingsmetod på spåren; färsk honung i kombination med mjölksyrabakterier.

Forskargruppen, som leds av Tobias Olofsson och Alejandra Vásquez vid Mikrobiologiska laboratoriet på Lunds universitet, har länge forskat på de antimikrobiella egenskaperna hos honung. De har också patent på de 13 olika mjölksyrabakterier de funnit i binas honungsmage.

Genom att kombinera bakterierna med färsk honung har forskarna i labbet lyckats ta kål på antibiotikaresistenta stafylokocker som hittats i prov från 20 patienter med svårläkta sår. Dit hör MRSA såväl som Pseudomonas aeruginosa och Enterococcus. De uppmuntrande resultaten har lett till att metoden senare i höst ska provas för att läka såren hos de personer som bakterieproven tog från. Samtliga är patienter vid Blekinge sårcentrum.

Tester på tio hästar med svårläkta sår har också givit lovande resultat. Ägarna hade tidigare testat olika metoder, inklusive antibiotika, för att få dem att läka. Kombinationen av färsk honung och mjölksyrabakterier läkte såren på samtliga hästar.

- Antibiotiska läkemedel har oftast bara en aktiv substans, inriktad mot en viss grupp bakterier. Våra 13 mjölksyrabakterier har däremot förmågan att producera olika antibiotiska substanser beroende på vilka sjukdomsbakterier de möter, förklarar Tobias Olofsson.

Han poängterar att effekten bygger på att mjölksyrabakterierna är levande, som i färsk honung. Honung köpt i en livsmedelsaffär innehåller inga levande bakterier och fungerar därför inte på samma sätt.

Forskarna har tidigare bildat bolaget Concellae runt sina upptäckter. I företagets labb tillverkas i dag de 13 stammarna av mjölksyrabakterier.

Forskningsresultaten är publicerade i den vetenskapliga tidskriften International wound journal.

Ulla Karlsson-Ottosson

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer