Saab får mångmiljardorder

Övervakningssytemet Global Eye som Saab tidigare sålt till Förenade Arabemiraten. Foto: Stefan Jerrevång/TT

Försvarskoncernen Saab får en tilläggsorder på det flygburna övervakningssystemet Global Eye från Förenade Arabemiraten.

Beställningen är värd en dryg miljard dollar, eller motsvarande 8,3 miljarder kronor, och gäller för perioden 2020-2025, enligt ett pressmeddelande.

– Vi är stolta över att Förenade Arabemiraten fortsätter att visa stort förtroende för Saab och våra lösningar. Det visar att Saab ligger i framkanten gällande avancerad teknik, säger Saabs vd Micael Johansson, i ett uttalande.

Global Eye består av Saabs radarsystem Erieye ER och jetflygplanet Global 6000 från Bombardier. Saab visade för första gången upp plattformen 2018. Den kan hålla sig i luften i upp till elva timmar.

Läs mer: Saab visar upp nya Global Eye

Saab menar att Global Eye är den första plattformen i världen som kan upptäcka och följa mål på stora avstånd och sköta övervakning i luften, på marken och till sjöss samtidigt.

Ny Teknik redaktion

Olle Lindström/TT

Mer om: Saab

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer