Magnetfält ger hopp mot alzheimers

2011-05-16 12:49  

Kan elektrisk stimulering av hjärnan bota Alzheimers sjukdom? Det hoppas två uppstartsföretag som utvecklar varsin ny metod.

Forskare och läkemedelsbolag gör stora ansträngningar för att utveckla läkemedel mot Alzheimers sjukdom. Men det finns företag som väljer ett helt annat angreppssätt och försöker bota den fruktade sjukdomen genom att stimulera hjärnan elektriskt.

Israeliska Neuronix riktar högfrekventa magnetiska pulser genom skallbenet för att inducera elektriska strömmar i utvalda regioner i hjärnan. Samtidigt får patienten utföra uppgifter som aktiverar just dessa regioner.

I ett kliniskt försök i Israel behandlades åtta patienter fem gånger i veckan. Behandlingen pågick under sex veckor. Därefter fick de behandling två gånger i veckan i ytterligare tre månader.

Effekten blev minst lika bra som med dagens läkemedel, hävdar forskarna.  Resultaten har publicerats i den vetenskapliga tidskriften Journal of Neural Transmission.

Neuronix, som grundades 2008, gör nu fler kliniska studier bland annat i Europa.

Kanadensiska Functional Neuromodulation, som grundades i fjol, stimulerar istället hjärnan elektriskt med hjälp av implanterade elektroder. Metoden kallas DBS, Deep Brain Stimulation, och används även för att behandla exempelvis Parkinsons sjukdom.

En första mindre studie, som presenterades i höstas i tidsskriften Annals of Neurology, visar att metoden är säker och kan vara ett möjligt sätt att förbättra minnet eller bromsa sjukdomsförloppet vid Alzheimers sjukdom.

Charlotta von Schultz

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer