Industri

Kokt eller bryggt avgör cancerrisken

Tillagningen av kaffet du dricker spelar roll för hälsan. Det konstaterar Umeåforskare som tittat närmare på hur den ädla drycken påverkar risken för cancer.

Publicerad

Att det spelar roll för smaken hur kaffe tillagas vet vi alla. Men tillagningstekniken spelar också roll när det gäller risken att få cancer. Det konstaterar Lena Nilsson och hennes kollegor vid Folkhälsa och medicin vid Umeå universitet efter att följt kaffevanorna hos 64 603 personer i Västerbotten.

Resultatet visar att kvinnor som dricker kokkaffe mer än fyra gånger per dag löper mindre risk att drabbas av bröstcancer än de som har ett snitt på mindre än en kopp per dag. Skillnaden kan enligt forskarna bero på att kokkaffe innehåller stora mängder kaffespecifika fettsyror. Jämfört med bryggkaffe handlar det om upp till 80 gånger högre doser. Djurförsök har tidigare också visat att fettsyror av det slaget har hämmat tillväxten av cancer.

Prova Ny Teknik – 149 kr
för tre månader


Tillgång till alla låsta artiklar, fördjupande kompendier,
premiumnyhetsbrev, samt e-tidningen.



Kom igång nu →


Förnyas till 299 kr/mån efter din provperiod. Ingen bindningstid. Avsluta enkelt.
Gäller endast nya prenumeranter.



Är du medlem i Sveriges Ingenjörer?

Aktivera ditt konto här