Genmodifierad lax godkänd på tallriken

2015-11-20 09:03  
Genförändrad lax. Foto: Aqua Bounty

Den genmodiferade laxen Aquadvantage är lika säker och nyttig att äta som vanlig lax. Det hävdar amerikanska FDA, som för första gången har godkänt ett genmodifierat djur som människoföda.

Det amerikanska bioteknikföretaget Aquabounty Technologies har försett en atlantisk lax med gener som får den att producerar mer tillväxthormon än normalt. Laxen kan därför växa betydlig snabbare än laxar som odlas på konventionellt sätt. Det innebär dels att laxproduktionen går snabbare, dels att det går åt mindre fiskfoder, enligt företaget.

Aquabounty ansökte för mer än ett decennium sedan till det amerikanska livsmedelsverket FDA om att få laxen godkänd som människoföda. Under torsdagen kom klartecknet, vilket innebär att FDA för första gången ger grönt ljus till ett genmodifierat djur i livsmedelsbutiker.

I sitt beslut skriver myndigheten att laxen är säker att äta för både människor och djur och att den är lika nyttig att äta som vanlig lax. FDA konstaterar även att de tillförda generna förblir stabila över flera fiskgenerationer och att laxen verkligen växer snabbare.

Motståndare mot genmodifiering har i flera år varnat för att vilda laxar kan påverkas om den genmodifierade varianten kommer lös i hav och floder. Men FDA bedömer den risken som extremt osannolik eftersom laxen enbart får odlas i två slutna odlingar i Kanada och Panama.

Bara några timmar efter beslutet meddelade en konsumentgrupp att de kommer att lämna in en stämningsansökan mot beslutet, rapporterar New York Times.

Charlotta von Schultz

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer