Gamla läkemedel blir som nya

2010-05-18 13:07  

Kan godkända läkemedel användas för att bota fler sjukdomar än de som de utvecklats för? Det hoppas läkemedelsjätten Pfizer och ger forskare fri tillgång till data om mer än 500 substanser i läkemedel.

Att utveckla ett nytt läkemedel från grunden är dyrt. Att kostnaden stiger över 7 miljarder är inte ovanligt. I ett försök att kapa kostnaderna öppnar nu den globala läkemedelsjätten Pfizer sina databaser för forskare vid Washington university i St Louis.

- Majoriteten av alla läkemedelskandidater ger inte det önskade resultatet, men de som når ända har oftast flera möjliga användningsområden. Det säger Don Frail, forskningschef vid Pfizers forskningsenhet, i en pressrelease.

Genom att samarbeta med forskarna vid universitetet hoppas nu företaget hitta nya sjukdomar som redan godkända läkemedel kan användas mot. Vinsten är framför allt att slippa de extremt kostsamma kliniska prövningar som krävs innan ett läkemedel kan introduceras på marknaden. Samtidigt kapas också tiden ut till marknaden med flera år.

Under det fem år långa forskningssamarbetet ger Pfizer ett anslag på 180 miljoner kronor till Washington university samt flyttar en utvecklingsenhet så att det blir granne med universitetet.

Ulla Karlsson-Ottosson

Mer om: Läkemedel

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer