Forskare kämpar för metod mot kronisk smärta

2015-12-15 08:29  

Den är hett efterfrågad av patienter med svår smärta men kommersiella utvecklare drar sig för att satsa. Forskarna bakom den smärtstillande jonpumpen söker nya sätt att tackla problemet.

I maj kunde Ny Teknik rapportera om Norrköpingsforskare som utvecklat en batteridriven mikropump med förmågan att skicka ut kroppsegna substanser som blockerar smärtsignaler. Artikeln toppar nu listan över de mest lästa artiklarna i Ny Teknik som skrivits i år.

Målet för professor Magnus Berggren och hans medarbetare är en smärtstillare som likt en pacemaker kan opereras in i kroppen. Behovet är stort. Tio till tjugo procent av befolkningen i Europa lider av långvarig smärta. Hos fem till tio procent är smärtan så svår att personerna behöver specialistvård.

Vad har hänt sedan i maj?

– Rent teknologiskt har vi förbättrat pumpens prestanda. I samarbete med franska forskare vid universitetet Aix Marseille har vi också visat att pumpen har potential att förhindra ett epileptiskt anfall innan patienten känner av att det är på gång. Det har tester i vävnadsprover visat, säger Magnus Berggren, forskningsledare vid Laboratoriet för organisk elektronik vid Linköpings universitet.

Läs mer:

Läs mer: Bot mot kronisk smärta värt att vänta på

Hur har det gått med att hitta ett medicintekniskt bolag som kan testa och utveckla tekniken för att få ut den på marknaden?

– Vi försöker få till en kommersialisering men det är så oerhört mycket svårare än för de teknikbolag vår forskning tidigare resulterat i. Att vi har fem patent som det inte går att komma runt och att behovet är stort räcker inte. Vi får inte ens in såddkapital.

Vad kan det bero på?

– Kanske är det för att det handlar om ett helt nytt sätt att distribuera läkemedel eller för att jonpumpen faller mellan it och läkemedel. Oavsett vad är det frustrerande.

Har ni varit i kontakt med något företag som jobbar med den inriktningen?

– Ja, när pacemakerföretaget Sankt Jude Medical fanns i Sverige och de jobbade med nya tekniska lösningar kring pacemakern fungerade de som en bra och driven partner. Men de flyttade från Sverige och bytte inriktning på forskning och utveckling.

Efterfrågan då? Har några hört av sig?

– Mängden mejl från patienter som lider av svår smärta är enormt stor.

Hur går ni vidare nu?

– Vi har anställt en person som bara har som uppgift att marknadsföra jonpumpen, vi måste helt enkelt lära oss hur vägen framåt ser ut för en teknologi som befinner sig mitt emellan it och farma.

   

 

Gilla Ny Teknik på Facebook

Ulla Karlsson-Ottosson

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer