DNA-test skiljer på enäggstvillingar

2014-12-05 10:20  
Ett nytt DNA-test kan skilja enäggstvillingar åt. Foto: TT

Åklagare vill för första gången använda ett nytt DNA-test i domstol för att skilja enäggstvillingar åt.

En man som misstänks för två våldtäkter 2004 har både pekats ut och åkt dit på ett DNA-test. Problemet är att mannen har en identiskt tvilling.

Nu vill åklagare i Massachusetts använda ett nytt DNA-test för att skilja på enäggstvillingar.

Vanligtvis tittar kriminalteknikernas test enbart på ett flertal DNA-snuttar som varierar stort mellan människor. På enäggstvillingar som härstammar från samma befruktade ägg fungerar inte den metoden.

Åklagare fick i stället tag på ett nytt DNA-test som utvecklats av företaget Eurofins Scientific. Det använder nästa generations sekvensiering som börjar bli populärt i genetiska forskarlabb. Testet avkodar hela DNA-sekvensen i ett prov och tittar efter de slumpmässiga mutationer som uppstår. Man läser varje baspar flera gånger för att utesluta läsfel.

Men ny teknologi som ska introduceras i domstol är alltid riskfylld. Studien som publicerats om Eurofins test tittar bara på ett tvillingpar. Det är också svårt om DNA-provet kommer från blod, eftersom enäggstvillingar delar det i livmodern.

I fallet med våldtäkterna från 2004 så kommer DNA-provet från sperma, och åklagarna hävdar att testet identifierar rätt tvilling.

Den 15 januari ska det avgöras om det nya DNA-testet är åberopbart i domstol.


Följ Ny Teknik på Facebook!

Frida Sjödin

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer