Industri

Bill Gates satsar på svensk testmetod

Bill and Melinda Gates stiftelse skänker 100 000 dollar till forskning på Södersjukhuset. Målet är att minska dödligheten vid långdragna förlossningar.

Publicerad

Överläkare Eva Wiberg-Itzel på Södersjukhuset i Stockholm har upptäckt att förlossningen riskerar att bli svår och långdragen när det finns mjölksyra i fostervattnet tidigt i värkarbetet. Mjölksyran skvallrar om att livmodern arbetar ineffektivt och blir allt mer uttröttad.

Nu tar hon emot 100 000 dollar av Bill och Melinda Gates stiftelse för sin forskning som gör att läkaren sätta in åtgärder i tid och minska lidande såväl som risker för mor och barn.

- Det är ett naturligtvis ett jättestort erkännande för det vi gör. Någonstans har jag en vision om att kunna hjälpa alla dessa kvinnor som världen över drabbas av långa och utdragna förlossningar, som är ett stort kliniskt problem, säger Eva Wiberg-Itzel.

Hon har studerat 5 000 förstföderskor på fyra svenska och sex utländska kliniker, däribland i Tanzania. Hennes forskning är en av tio utvalda bland 2 500 ansökningar från hela världen.

Eva Wiberg-Itzels rön ligger till grund för en testutrustning som utvecklas av Kistaföretaget Obstecare.