Unibap utvecklar 5g-förberedd demo för smarta fabriker

2019-02-18 14:26  

Uppsalabaserade ai-utvecklaren Unibap bygger 5G-förberedd demoanläggning som ska hjälpa smarta fabriker att ta nästa steg.

Unibap AB, Intel Corporation och GE Digital ska gemensamt utveckla en 5G-förberedd demonstrationsanläggning, där teknologier och förmågor för framtidens smarta fabriker kommer att visas.

Demoanläggningen ska stå färdig under första halvan av 2019, och visas vid Intels 5G & IOT innovation center i Stockholm.

– Sedan är tanken att demon ska åka omkring och visas upp på internationella mässor och utställningar, säger Unibaps vd och grundare Fredrik Bruhn.

Läs mer: Robotikprofessorn Fredrik Bruhn ser en stark framtid med ai – präglad av tuffa val

Demoanläggningen baseras på Unibaps maskinseendesystem Intelligent Vision System (IVS-70) tillsammans med en industrirobot från Universal Robots, samt 5G-förberedd anslutning till ett stort beräkningskluster med Unibaps gränssnitt för programmeringsfri intelligent robotstyrning.

– Och vi använder licenser för GE Digitals industriella IoT-plattform Predix, för att visa hur man kan trycka in data i ramverket och förädla den, kommenterar Fredrik Bruhn.

"Smarta fabriker kräver tillgänglighet"

IVS-70 är ett nyutvecklat processorkort där man byggt på en stereokamera och installerat ai-programvara. Unibap beskriver den som marknadens första integrerade, robusta system för 3D-seende, med lokal artificiell intelligens. Typiska tillämpningar är intelligent industriell automation, intelligent 3D-seende, maskinseende, verktygsinspektion, jordbruksrobotik, servicerobotar och autonom övervakning.

Efterhand planerar man att utöka demoanläggningen med fler funktioner, inklusive Unibaps Automatiserade kvalitetsavsyning och förstärkt och virtuell verklighet tillsammans med kopplingar till industriella molntjänster (IIoT).

Läs mer: ESA testade raketmotorn som drivs av luft

Förutom affärsmöjligheter i smarta fabriker hoppas man kunna visa på andra tillväxtområden, exempelvis innovativa lösningar för fjärroperation samt kopplingar till produktionssystem och andra viktiga fabrikstjänster.

– Smarta fabriker kräver garanterad tillgänglighet. Det ställer höga krav på fördelad artificiell intelligens och andra metoder mellan produktionslinor, hela fabriken och i molnet globalt, då företag ofta har flera produktionsplatser. Unibap är strategiskt positionerat att agera på den marknaden, och kan tillsammans med partners på demoanläggningen visa en fullständig lösning för företag, säger Fredrik Bruhn.

Det här är Unibap

Bolaget startades 2013, och arbetar med integration av ai-lösningar och robotik. Unibap digitaliserar industrins produktion genom att göra blinda robotar seende, i kombination med mänskliga förmågor för kvalitetsavsyning och automatisering.

Bakgrunden till Unibap är erfarenheter från mångårig utforskning av rymden, och av tillverkning av ruggade industridatorlösningar och robotiklösningar.

Tommy Harnesk

Mer om: 5G

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt