Svårt skadad av robot

2009-04-27 13:57  

Genvägen genom skyddsstaketet var nära att bli en dödsfälla. När den anställde kom i närheten av roboten, gick den igång och grep den tag i hans huvud med väldig kraft.

Mannen fick fyra revben brutna, men hade mycket väl kunnat få livshotande skador. Trots det allvarliga tillbudet slipper företaget undan med en företagsbot på 25 000 kronor. Ett skäl är att den anställde själv får ses som delansvarig till olyckan, enligt vad åklagare Leif Johansson uppger.

Händelsen inträffade på ett betongvaruföretag i Bålsta, norr om Stockholm. Den anställde hade tillsammans med sin bror installerat maskinen, som lyfte tunga stenar från ett transportband. De två bröderna hade också varit med om att ta fram säkerhetsregler för maskinen.

Runt roboten fanns ett skyddsstaket. När olyckan inträffade trodde den anställde felaktigt att han stängt av maskinen via manöverbordet. Därpå tog han sig in via en öppning som någon gjort i avspärrningen. Normalt skulle det enbart varit möjligt genom att öppna en säkerhetsgrind, som samtidigt såg till att strömmen till maskinen var bruten.

När han kom i närheten av roboten gick den igång, troligen när en fotocell reagerade, och tog ett kraftigt grepp om mannens huvud. Brodern som var i närheten lyckades dock stoppa maskinen.

Erik Mellgren

Mer om: Robot,

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt