Smart kemi ger miljövänlig medicin

2011-10-17 23:00  

En mer miljövänlig tillverkning av läkemedel och finkemikalier. Det är målet för kemisterna bakom företaget Chromafora. För sin teknik har de utsetts till årets uppfinnare.

Färre processteg. Minskad energiförbrukning. Mindre avfall och därigenom en mer miljövänlig produktion.

Gaston Lavén och Martin Kullberg, båda doktorer i kemi från Stockholms universitet och grundare av det tre år gamla företaget Chromafora, radar upp fördelar med företagets teknik

De jämför den med att brygga kaffe. Istället för att låta avfallet från de kemiska reaktionerna blanda sig med slutprodukten kan det fångas upp – som i ett kaffefilter - och sedan återanvändas.

- Beroende på vilken kemikalie det gäller kan vi återanvända nästan allt av reagensen, förklarar Gaston Lavén.

Riktigt så enkelt som att brygga kaffe är det dock inte. För det första handlar tekniken om en speciell typ av reagensmedel- så kallade fosfiner. I dag används de sparsamt i industrin eftersom de både är svåra att separera från slutprodukten och att sedan återanvända.

Chromafora har patentsökt en ny metod för att återanvända fosfinet som företaget hävdar är både mer effektivt och mer energisnålt än de metoder som finns i dag. Genom att dessutom fästa det vid små kulor av plast blir det lätt att skilja avfallet ur en blandning av produkt och avfall.

För sin uppfinning utsågs Gaston Lavén och Martin Kullberg till årets uppfinnare vid Tekniska Mässan i Stockholm och fick ta emot en prischeck på 300 000 kronor.

Nu satsar de på att licensiera tekniken till industrin, både för tillverkning av läkemedel och finkemikalier.

- Vi har genomfört ett projekt tillsammans med ett läkemedelsföretag men än är inte tekniken testad i full skala, säger företagets vd Henrik Rundgren.

Om några år hoppas han att företaget vuxit till 14 anställda.

Marie Alpman

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt