Så fick han varje harv på rätt plats

2011-11-08 23:00  
Thomas Axelsson är ansvarig för PLM-systemen på Väderstad-Verkens utvecklingsavdelning. ”Det tar ett par år innan företaget når mognaden att alla naturligt upprättar sina dokument i systemet”, säger han. Foto: Stefan Jerrevång

Dokumenten finns samlade och man vet att de är färska. Hos östgötska Väderstad-Verken underlättar PLM-systemet utvecklingen av jordbruksredskap. Men för många medarbetare har det tagit flera år innan nyttan har märkts.

– Det är en jättestor fördel att vi nu har cadfiler­na och instruktionerna för svetsning och produktion samlade och att vi alltid vet att det är den senaste revisionen vi ser, säger Thomas Axelsson, ansvarig för PLM-systemen på Väderstad-Verkens utvecklingsavdelning.

I cirka tre år har hans företag använt sitt PLM-system i dess nuvarande form, en kombination av två tidigare system. Nu kan användarna nå alla dokument som rör en produkt på ett ställe. Tidigare höll ett system koll på cadritningarna, men exempelvis låg de viktiga svets- och produktionsinstruktionerna som lösa filer i Windows.

– Det kunde upplevas som enklare att bara skapa ett nytt Worddokument, men två månader senare mindes man inte alltid vilken mapp man hade lagt den i. Nu hittar vi det alltid med en sökning, säger Thomas Axelsson.

Först innebär det merarbete att upprätta den åtråvärda ordningen och redan. Men med tiden kommer nyttan av att finna informationen väl strukturerad. Och då växer också användarnas acceptans, anser han.

– Det tar ett par år innan företaget når mognaden att alla naturligt upprättar sina dokument i systemet.

Företagets beslutssteg för nya produkter har programmerats in i systemet. Dokumenten för en artikel blir inte tillgängliga i fabriken förrän de ansvariga från olika funktioner har satt sina digitala signaturer på produktversionen. När en ny version väl godkänns, blir det med automatik den som produktionsmedarbetarna får i händerna tillsammans med varje tillverkningsuppdrag. Alla färska dokument finns tillgängliga som pdf-filer, så att de är lätta att se för alla berörda.

– Det gör att vi enkelt kan skicka dem exempelvis till en leverantör, säger Thomas Axelsson.

Genom en särskild webbportal har leverantörerna tillgång till bland annat gällande mate­rial­stan­dar­der. Med systemet går det också att ögonblickligen spåra alla produkter där en viss komponent används.

– Jag kan fråga mig: ”Är den här nya komponenten bakåtkompatibel?” Det har varit en förbättring för oss. Nu gör vi fler prototyper.

Säljare och marknadsförare kan nyttja systemet för att visa kunder ritningar på varje säljbar konfigurering. Men i det sammanhanget är vanliga produktbroschyrer och demonstrationer fortfarande de viktigaste informationsvägarna.

Väderstad-Verken

Tillverkar jordbruksmaskiner som harvar, kultivatorer, såmaskiner och vältar.

Ort: Väderstad i Östergötland.

Grundat: 1962.

Antal anställda: Cirka 600.

Omsättning: 1,3 miljarder kronor.

Resultat: 64 miljoner kronor.

Siffrorna avser 2010.

Alexander Kristofersson

Mer om: PLM Automation

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt