Produktionsmiss kan ligga bakom haveriet

2010-09-14 23:00  

En förändring i produktionen kan vara orsaken till att ett rotorblad lossnade i våras från en Siemens 2,3 MW-turbin. Nu lovar företaget att mer omfattande inspektioner har införts sedan olyckan.En förändring i produktionen kan vara orsaken till att ett rotorblad lossnade i våras från en Siemens 2,3 MW-turbin. Nu lovar företaget att mer omfattande inspektioner har införts sedan olyckan.

<p>Den 19 mars i år bröts ett 45 meter långt rotorblad sönder nära fästet på en Siemensturbin vid Europas största vindkraftspark i skotska Whitelee.</p> <p>Oliver Loenker, kommunikationschef för Siemens Wind Power, sa strax efter haveriet att en granskning av det trasiga bladet avslöjade en "väsentlig brist i laminatet". </p> <p>- Våra inspektioner sedan dess har visat att den finns en liten andel rotorblad som har tillverkats under samma period som det havererade bladet och där vi inte kan utesluta liknande brister, säger han i?dag.</p> <p>Enligt Siemens har företaget ändrat tillverkningsprocessen för att undvika liknande olyckor.</p> <p>- Dessutom har vi sedan 2007 infört mer avancerade metoder att inspektera bladen. I dag skulle vi inte släppa ut ett blad med liknande brister från fabriken, säger Oliver Loenker.Jonas HållénDen 19 mars i år bröts ett 45 meter långt rotorblad sönder nära fästet på en Siemensturbin vid Europas största vindkraftspark i skotska Whitelee.</p> <p>Oliver Loenker, kommunikationschef för Siemens Wind Power, sa strax efter haveriet att en granskning av det trasiga bladet avslöjade en "väsentlig brist i laminatet". </p> <p>- Våra inspektioner sedan dess har visat att den finns en liten andel rotorblad som har tillverkats under samma period som det havererade bladet och där vi inte kan utesluta liknande brister, säger han i?dag.</p> <p>Enligt Siemens har företaget ändrat tillverkningsprocessen för att undvika liknande olyckor.</p> <p>- Dessutom har vi sedan 2007 infört mer avancerade metoder att inspektera bladen. I dag skulle vi inte släppa ut ett blad med liknande brister från fabriken, säger Oliver Loenker.Jonas Hållén</p>

Jonas Hållén

Mer om: Siemens Vindkraft

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt