GE köper svenska 3d-företaget

2016-09-06 10:35  
Magnus René, vd på Arcam, foto från 2013. Foto: Sören Håkanlind

Amerikanska General Electric har hittat till Mölndal: nu vill jätten köpa svenska 3d-skrivarföretaget Arcam. Prislappen? Nästan 6 miljarder kronor.

Arcam - som sålt utrustning till främst flyg- och implantatindustrin - är veteraner på området, nästa år firar företaget 20 år. Men då lär det bli med nya ägare.

"Arcams styrelse har enhälligt beslutat att rekommendera Arcams aktieägare att acceptera erbjudandet", skriver företaget i ett pressmeddelande.

Hur General Electric tänker använda tekniken framgår inte, men redan för två år sedan gav Ny Teknik en fingervisning om möjliga tillämpningar: det skulle kunna röra sig om att skriva ut delar till gas- och vindkraftsturbiner, liksom till medicinska instrument.

Läs mer:

Läs mer: Uppstickaren fixar omöjligt komplex form

I en intervju med Ny Teknik i maj 2013 berättade vd:n Magnus René att folk börjat få upp ögonen för möjligheterna med den 3d-skrivarteknik Arcam var så tidigt ute med.

– Nu förstår folk äntligen vad vi gör. Satt jag på en middag för några år sedan och berättade att jag höll på med 3d-skrivare var det ingen som visste vad det var.

Och i dag är det alltså inte bara folk som förstår - utan också ett av världens största företag. Budet på 5,86 miljarder visar att GE menar allvar: När Stockholmsbörsen stängde på måndagen var Arcam värderat till lite mindre än hälften av den summan.

Samtidigt rapporterar Reuters att General Electric även budat på tyska SLM, en av Arcams största rivaler på området.

 

Prenumerera på Ny Tekniks kostnadsfria nyhetsbrev om automation!

Peter Ottsjö

Mer om: GE 3D-skrivare

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt