Forskare hjälpte dem bli kvitt farligt damm

2012-02-21 10:06  

Ett farligt arbetsmoment försvann i Trappfabriken i Rättvik. Dessutom gick det att spara pengar på uppvärmningen. Det blev resultatet efter en insats från arbetsmiljöforskare.

Rättviks Trappfabrik är en liten finsnickerifabrik med nio anställda som tillverkar trätrappor av ren råvara på beställning.

Anna Grånäs Jakobsson är vd och äger fabriken tillsammans med sina föräldrar. Hon är mån om en bra arbetsmiljö. Därför har hon tackat ja till att medverka i ett forskningsprojekt.

Hon fick en förfrågan via Trä och Möbel-företagen, som ingår i Svenskt Näringsliv.

– Jag tyckte att det var spännande att få reda på hur exponeringen ser ut hos oss, säger hon.

Med hjälp av rörliga bilder och mätresultat fångas de farliga fällorna upp. Metoden kallas­ Pimex, Picture Mix Exposure, och är utvecklad av Gunnar Rosén och Ing-Marie Andersson, båda professorer vid Högskolan Dalarna, som gjorde undersökningen på trappfabriken. Med billig och kraftfull datateknik har metoden förfinats och förenklats.

En arbetare får på sig en ryggsäck med ett eller flera mätinstrument. En forskare går mellan olika stationer och filmar arbetsuppgifterna. Direkt efter mätningen kan man samlas på arbetsplatsen och titta på filmen och på uppgifterna från mätinstrumenten.

– I en träindustri är det damm överallt, men våra värden var inte alarmerande höga, och det var skönt att få veta.

Ventilationssystemet fungerade bra och kunde ta hand om det värsta dammet. Men vid vissa arbetsmoment uppstod toppar. Så fort en skiva eller något annat lyftes kom luften i rörelse. Då kunde forskarna peka på några enkla åtgärder. Det kunde räcka med att stå i en annan vinkel eller ändra riktningen på utsuget för att undvika topparna.

– När vi tittade på filmen och mätvärdena tillsammans blev det tydligt vad vi enkelt kunde ändra på. Men jag hade också möjlighet att förändra ett helt arbetsmoment som var besvärligt enligt mätningarna, berättar Anna Grånäs Jakobsson.

Det handlade om restmaterialet efter putsningen. Tidigare lastades det i säckar som flyttades till en container, ett ordentligt dammigt arbete. Containern hämtades av ett återvinningsföretag som brände resterna.

Putsdammet tas nu om hand i ventilationssystemet och materialet återvinns i den egna värmeanläggningen.

– Ett farligt moment försvann och vi sparar pengar i uppvärmningen. Det kändes bra.

Planen nu är att ta fram ett antal filmer i olika miljöer, som kan läggas ut på internet och användas i såväl yrkesutbildningar som på arbetsplatser i industrin.

Mätningarna kan handla om kvarts- och trädamm, bromerade flamskyddsmedel, kväveoxider, svetsgaser och andra hälsofarliga ämnen.

Forskare hjälpte dem bli kvitt farligt damm

Filmkameran ska avslöja de farligaste arbetsmomenten

I en vanlig mätning dokumenteras exponering för en hel arbetsdag. Men studier visar att så mycket som 90 procent av exponeringen på en arbetsplats kan ske på bara 6 procent av tiden. Då blir det extra intressant att se vad som verkligen händer under de 6 procenten av tiden.

Genom att filma arbetet och samtidigt fånga upp topparna i mätinstrument blir det tydligt och klart var de farliga momenten finns, hur de uppstår och hur de kan åtgärdas. Studien finansieras av Afa ?Försäkring.

Eva Ekelöf

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt