Hållbar industri

Bygga på höjden – självfallet

Jonas Berg är produktionschef och medgrundare på Mackmyra Svenska Whisky. Foto: Stéfan Estassy
När företaget byggde nytt destilleri utanför Gävle valde man att bygga på höjden för att kunna dra nytta av självfallet. Foto: Stéfan Estassy

Skippa pumparna och låt tyngdkraften göra jobbet. Snart startar tillverkningen i Mackmyras nya gravitationsdestilleri utanför Gävle.

Publicerad

Den 17 december ska de första ädla dropparna tappas i Mackmyras nya whiskydestilleri. Då har sju dygn och sju våningar passerats sedan malten lyftes upp i det 35 meter höga tornet i glas och betong. Sedan har råvaran fallit ner, processteg för processteg, ända till tappningen på nedre botten.

– Vi valde att bygga på höjden för att minska energiförbrukningen, ­säger Jonas Berg, produktionschef och medgrundare på Mackmyra Svenska Whisky.

Prova Ny Teknik – 149 kr
för tre månader


Tillgång till alla låsta artiklar, fördjupande kompendier,
premiumnyhetsbrev, samt e-tidningen.



Kom igång nu →


Förnyas till 299 kr/mån efter din provperiod. Ingen bindningstid. Avsluta enkelt.
Gäller endast nya prenumeranter.



Är du medlem i Sveriges Ingenjörer?

Aktivera ditt konto här