Volvochefen: Ska gå att köra åtta timmar innan det är dags att ladda

2020-07-09 11:45  
Volvo Cars vd Håkan Samuelsson. Foto: Henrik Montgomery/TT

Hyllad och rak på sak. Volvos vd Håkan Samuelsson hedrades i veckan med en fin utmärkelse från Autocar. I en intervju med tidningen berättar han om framtiden – och hur han ser på elbilar.

Volvo har haft ett spännande decennium. Sedan Fords försäljning 2010 har utvecklingen varit enorm. Den som har stått vid rodret de senaste åtta åren är Håkan Samuelsson. Nu har Autocar uppmärksammat hans insatser.

Tidningen lyfter att han under sin tid har fördubblat försäljningen, höjt märkesanseendet samt etablerat Volvo som ett riktigt globalt märke. I en intervju förklarar Håkan Samuelsson bakgrunden till all framgång, men riktar även ett ljus mot elbilen.

I år ska Volvos första riktiga serie-elbil XC40 Recharge P8 komma och det är på tiden. Och med tanke på att Samuelsson så sent som 2014 sade att ”rena elbilar tror vi inte på”, så har mycket hänt. Mer kommer också att ske.

Läs mer: Polestarchefen om rivalen: ”Är ett designfel”

Att elbilar är dyra har länge setts som ett hinder för att tekniken ska nå ut brett. När Ny Teknik vid lanseringen av XC40-elbilen frågade varför Volvo hade satt ett pris på 700 000 kronor svarade Samuelsson rakt: för att vi kan.

Men i intervjun med Autocar framkommer det att prislapparna ska bli mer överkomliga framöver.

– Priset på elbilar kommer inte att vara desamma som i dag. Batterier faller i pris och priset på konventionella bilar kommer att gå upp. Som alltid avgörs lönsamheten av hur attraktiva dina produkter är – och det finns inga tvivel om att våra elbilar kommer att vara attraktiva, säger han till tidningen.

Läs mer: Lynk & Co lanserar i Europa – ”Vi vill inte sälja så många bilar som möjligt”

Men även om Samuelsson menar att Volvos kommande elbilar står sig i konkurrensen, så krävs det en hel del utveckling. Kraven på elbilar kommer att bli högre.

– Självklart behöver vi förbättra räckvidden. Du ska kunna köra åtta timmar och sedan stanna för laddning samtidigt som du laddar kroppen. Men räckvidden kommer att förbättras snabbt. Om fem år säger experterna att den fördubblas, och det kommer att ske. Många fler hjärnor koncentreras på batterikemi än någonsin tidigare, säger Håkan Samuelsson.

Felix Björklund

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt