Volvo stänger hyttillverkning i Umeå

2013-10-16 14:22  

Volvo flyttar hyttillverkningen från Umeå till Göteborg. <br/> – Vi kan inte bara leva på gruvorna, säger bedrövade klubbordföranden Jan-Olov Carlsson.

– Samtidigt drar företaget ned till en lina vid lastbilstillverkningen i Göteborg.

Fabriken i Umeå specialiseras samtidigt mot plåtpressning, svetsning och målning av hytter, enligt ett pressmeddelande.

Dessutom koncentreras tillverkningen av lastbilar i Göteborg till en monteringslina, från dagens två.

Totalt påverkas omkring 900 anställda, varav 700 i Sverige, av besluten.

Målet är att sänka tillverkningskostnaden per lastbil, enligt Volvoledningen. "Dagens europeiska industrisystem för lastbilar är bland annat resultatet av förvärv och nu avser vi att utnyttja de olika fabrikerna på ett optimalt sätt", skriver Volvos vd Olof Persson.

– Det här är fruktansvärt negativt för industrin i hela Norrland. Vi kan inte bara leva på gruvorna här, säger Jan-Olov Carlsson, ordförande vid Metallklubben vid Umeåfabriken, till TT.

Han berättar om starka känslor på mötet som hölls med personalen vid 14-tiden och som mötte Mikael Bratt, chef för Volvos lastbilsproduktion, när han skulle försöka förklara varför.

– Det var mycket burop. Hyttmonteringen är en viktig del av fabriken och har varit det länge. Det här är mer än en amputation, de karvar ur hjärtat, säger Jan-Olov Carlsson.

500 av hans arbetskamrater mister nu jobben vid fabriken. Hos underleverantörerna försvinner omkring 100 jobb, tror han.

– Så minst 600 jobb försvinner från oss här uppe.

I beslutet ingår även att koncentrera monteringen av medeltunga lastbilar till Blainville, Frankrike. Därmed flyttas tillverkning av medeltunga lastbilar från Gent i Belgien.

Åtgärderna väntas leda till att Volvo minskar kostnaderna med fyra miljarder kronor årligen, med full effekt från slutet av 2015.

Samtidigt kommer omstruktureringen i sig att kosta cirka fem miljarder kronor. Detta väntas framförallt påverka rörelseresultatet för 2014, enligt pressmeddelandet.

TT / Ny Teknik

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt