Volkswagens okända jätteplaner – ska köra om Tesla

2019-10-29 07:24  
I VW:s jätteplaner som Reuters kommit över nämns bland annat att Zwickau-anläggningen i Tyskland om två år ska ha en kapacitet på 330.000 batteridrivna fordon. Foto: TT

Volkswagen har mer ambitiösa elbilsplaner än känt, rapporterar nyhetsbyrån Reuters. Med storsatsningar på fabriker i Tyskland och Kina hoppas den tyska bjässen springa om Tesla – som dock inte står svarslöst.

I VW:s planer som Reuters kommit över nämns bland annat att Zwickau-anläggningen i Tyskland om två år ska ha en kapacitet på 330.000 batteridrivna fordon, samt att Anting och Foshun i Kina ska kunna spotta ur sig ungefär 600.000 bilar årligen.

Med ett sammanlagt mål kring en miljon exemplar hoppas företaget köra om Tesla när det gäller avgasfria bilar. Den amerikanska elbilspionjären närmar sig delmålet en halv miljon årliga bilar, men lider av växtvärk, påpekar VW:s vd Herbert Diess.

– Frågan är om man kan bygga ut produktionen tillräckligt snabbt? Kapitalintensiteten ökar, har Diess sagt till Reuters.

Läs mer: Här är teknikvalet som delar elbilstillverkarna

Tesla å sin sida trimmar just in sin första fabrik utanför USA, som har byggts på rekordkort tid i Kina. Även en fabrik i Europa, kanske på VW:s hemmaplan i Tyskland, ska vara på gång. Och i samband med kvartalsrapporten nyligen sade vd Elon Musk att företaget siktar på att bli dubbelt så stort som dagens giganter Toyota och VW tillsammans.

– Vi vill att Teslas volymer ska nå nivån där en procent av den globala bilparken ersätts, sade Musk.

– Det innebär 20 miljoner fordon varje år.

– Jag tror att efterfrågan på nya bilar ökar när världen ställer om från förbränningsmotorer.

Mer om: Volkswagen Tesla

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt