Vem har sett en trasig turbin?

2010-11-08 15:38  

Till alla på den indonesiska ön Batam: Har någon hittat en trasig turbinskiva av det här slaget? Ring oss omedelbart!

Det är den australiska haverikommission Australian Transport Safety Bureau som går ut med en efterlysning om vrakdelar efter den havererade motorn på flygbolaget Qantas superjumbo A380, som fick vända strax efter starten från Changi Airport i Singapore i torsdags.

Den yttersta motorn under den vänstra vingen började brinna, metalldelar lossnade och slog hål på vingarna och skyddshöljet runt stora delar av motorn slogs sönder och regnade ned över den indonesiska ön Batam.

Hela världen följer nu den australiska haverikommissionens arbete med att klarlägga olyckan.

Vad var det som gick snett med helt nya motorer på ett helt nya plan?

Den indonesiska polisen har med allmänhetens hjälp redan samlat ihop mängder av små vrakdelar, mestadels från skyddskåpan, och vidarebefordrat det till haverikommissionen.

Nu går den australiska haverikommissionen ut med ytterligare en uppmaning till alla medborgare på Batam att höra av sig om de hittar vrakdelar.

Framför allt är haverikommissionen intresserad av en trasig turbinskiva av samma slag som man visar på bild. Man misstänker att det är en sådan del som orsakat haveriet och som slagit hål på vingen.

"Att hitta den saknade delen kan bli avgörande för analysen av motorhaveriet och för att förhindra framtida fel av liknande slag", skriver ATSB på sin hemsida.

Lars Anders Karlberg

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt