Fordon

Världens billigaste bil visas på torsdag

Lågprisbilen

Den indiska fordonstillverkaren Tatas nya folkbil visas på torsdag för första gången på bilsalongen i New Delhi. Den billigaste versionen, avhämtad vid fabriken, ska kosta 1 lakh, 100 000 indiska rupier, vilket enligt senaste växelkursen motsvarar 17 500 kronor.

Publicerad

Bilen, med kodnamn X3, har den senaste tiden hållits under sträng ”purdah”, slöja på indiska, men enligt indiska Sify News kommer 6 – 8 modeller att visas på utställningen. Det handlar om en riktig bil med fyra dörrar och plats för 4–5 personer, som i första versionen lanseras med en bensinmotor på 624 cc över bakhjulen. Utöver en manuell växellåda får bilen en kontinuerligt variabel transmission ungefär som gamla Daf.

Enligt vår systersajt miljorapporten.se ska den superbilliga bilen lanseras som ekobil i Indien. Den drar cirka 0,4 liter per mil, och avgaserna klarar Euro4-kraven. Den låga bränsleförbrukningen har uppnåtts bland annat genom att ersätta metall med hårdplast och minska antalet delar som behöver fästas ihop, skriver miljorapporten.se.

Prova Ny Teknik – 149 kr
för tre månader


Tillgång till alla låsta artiklar, fördjupande kompendier,
premiumnyhetsbrev, samt e-tidningen.



Kom igång nu →


Förnyas till 299 kr/mån efter din provperiod. Ingen bindningstid. Avsluta enkelt.
Gäller endast nya prenumeranter.



Är du medlem i Sveriges Ingenjörer?

Aktivera ditt konto här