Världens billigaste bil visas på torsdag

2008-01-08 12:20  
Lågprisbilen

Den indiska fordonstillverkaren Tatas nya folkbil visas på torsdag för första gången på bilsalongen i New Delhi. Den billigaste versionen, avhämtad vid fabriken, ska kosta 1 lakh, 100 000 indiska rupier, vilket enligt senaste växelkursen motsvarar 17 500 kronor.

Bilen, med kodnamn X3, har den senaste tiden hållits under sträng ”purdah”, slöja på indiska, men enligt indiska Sify News kommer 6 – 8 modeller att visas på utställningen. Det handlar om en riktig bil med fyra dörrar och plats för 4–5 personer, som i första versionen lanseras med en bensinmotor på 624 cc över bakhjulen. Utöver en manuell växellåda får bilen en kontinuerligt variabel transmission ungefär som gamla Daf.

Enligt vår systersajt miljorapporten.se ska den superbilliga bilen lanseras som ekobil i Indien. Den drar cirka 0,4 liter per mil, och avgaserna klarar Euro4-kraven. Den låga bränsleförbrukningen har uppnåtts bland annat genom att ersätta metall med hårdplast och minska antalet delar som behöver fästas ihop, skriver miljorapporten.se.

Produktionen ska enligt företaget ske vid fabriken i Singur, och de första bilarna ska finnas på marknaden i sommar.

Tata är Indiens största biltillverkare och en av de fem största tillverkarna av lastbilar och bussar i världen. Företaget är på väg att köpa de brittiska bilmärkena Jaguar och Land Rover från Ford.

Eddie Pröckl

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt