Utländska jättar: Vi klarar Kinas elbilskvot

2017-11-16 11:17  
Foto: TT

Både GM och VW tror sig kunna klara Kinas elbilskvoter som införs om drygt ett år. Kvoten blir första året tio procent, och det företag som inte klarar den måste köpa "krediter".

Volkswagen-gruppen säljer än så länge bara importerade el- och laddhybridsmodeller i mindre antal i Kina, men företagets Kina-chef Jochem Heizmann säger att över tio nya modeller är på gång inom bara ett par år. Några krediter ska inte behöva köpas, försäkrar han för nyhetsbyrån Reuters i Guangzhou, där årets bilmässa öppnas på fredagen.

– Vi behöver stora volymer av NEV. Det arbetar vi för fullt med.

NEV (new energy vehicles) är den internationella termen för Kinas supermiljöbilar, definierade som fordon som går att köra hyfsat långa sträckor utan förorenande utsläpp.

Läs mer:

Läs mer: Kina inför hård elbilskvot 2019

Häromdagen sade General Motors Kina-chef Matt Tsien till medier att koncernen "arbetar för att åtminstone nå, om inte överträffa, de kreditmandatkraven".

Tillverkare som inte lyckas sälja minst en tiondel NEV måste från och med nästnästa år köpa "krediter" från bilföretag som överträffar kvoten. I Kalifornien har ett liknande system inneburit stora intäkter för Tesla, som ju bara tillverkar rena elbilar och som därför får gott om krediter att sälja.

Mer om: Elbilar Kina

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt