Fordon

Uppstickaren ska köra om Cybertruck och bli först på elpickup-marknaden

Foto: Lordstown Motors
Foto: Lordstown Motors
Foto: Lordstown Motors
Foto: Lordstown Motors
Foto: Lordstown Motors
Foto: Lordstown Motors

Glöm Tesla Cybertruck – första el-pickup ut på marknaden kan mycket väl bli uppstickaren Lordstown. Företaget har nu avtäckt sin modell Endurance och första leveranserna ska ske inom ett år.

Publicerad

Det har varit mycket uppståndelse kring pickuper det senaste året. Sedan Tesla avtäckte sin Cybertruck har intresset för segmentet ökat enormt världen över. Och utöver Tesla har flertalet tillverkare sagt att de inom kort ska ha ett eldrivet alternativ i genren.

En av dem är Lordstown Motors som grundades så sent som i fjol. Märket har tagit sitt namn efter den gamla GM-anläggningen de tog över i Ohio och på väldigt kort tid har företaget gått från skisser till en färdig produkt.

Modellen går under namnet Endurance och skiljer sig en hel del från Teslas Cybertruck. Till att börja med har den ett väldigt konventionellt utseende, men samtidigt har företaget hittat ett eget uttryck. Och när den väl gjorde entré var det en sak som stack ut direkt. Genom fälgarna kunde man skymta de kopparfärgade elmaskinerna, en för varje hjul. Dessa ska ge en samlad effekt på 440 kW eller motsvarande 598 hästkrafter.

Dock avslöjades inte saker som batterikapacitet eller exakt räckvidd. När det kommer till det senare har tillverkaren nöjt sig med att säga att bilen ska klara mer än 400 km på en laddning.

Men utöver prestanda så utlovar Lordstown låga ägarkostnader. Bland annat påstår företaget att Endurance är det motorfordon i världen som har lägst antal rörliga delar. Detta innebär färre besök på verkstad och mycket lägre kostnader än för traditionella fordon. Vi får anta att företaget i det här fallet jämför med andra pickuper.

”Folk trot på elektrifierat”

Under presentationen avslöjade företagets vd Steve Burns att man redan sålt slut första årets produktion vilket då rör sig om mellan 14 000 och 20 000 bilar. Och när kommer då den första bilen? Jo, redan under 2021 ska de börja leverera ut till kunder – vilket måste sägas vara enormt snabbt med tanke på hur färskt företaget är.

– Folk börjar tro på elektrifierat. Vi kommer att vara först ut på marknaden, sa Steve Burns under presentationen.

Hur det nu blir med det återstå att se. Att omvandla en prototyp till en fullödig produktionsmodell är inte det lättaste. Och företaget är inte ensamt i segmentet. Rivian, som har Amazon och Ford i ryggen, har sagt att deras el-pickup ska ut i början av 2021. Därtill kommer även GM:s el-Hummer och Teslas Cybertryck senare nästa år. 2022 ska även Ford F-150, den mest sålda bilen i USA, lanseras i elversion.

Fakta Lordstown Enduracne

Pris: från 52 500 dollar, motsvarande 490 000 kr

Drivlina: 4 elmaskiner, en i varje hjul

Maxeffekt: 440 kW/ 598 hk

Räckvidd: 250 miles, motsvarande 400 km (detta enligt EPA-certifieringen)

Maxhastighet: 128 km/h

Maximal dragvikt: 3 400 kg