Fordon

Underleverantörer vill ha betalt direkt

När GM drar sig ur Saab vid årsskiftet är det slut med krediterna från underleverantörerna, säger leverantörsföretagens företrädare Svenåke Berglie.

Publicerad

- Som det ser ut nu har Saab ingen finansiär efter årsskiftet, då har GM sagt att de drar sig ur. Då kommer nog ingen av våra medlemmar att vara beredd att leverera om de inte får betalt vid porten, säger Svenåke Berglie på underleverantörernas organisation FKG.

- Om det här beskedet leder till att Saab läggs ner så påverkar det naturligtvis leverantörerna runt Trollhättan i första hand. Det blir också en påverkan på det vi kallar fordonsklustret, men inte så stor i dagsläget. Företagen har redan tvingats banta och minska personal.

Business as usual

– Vårt besked till våra leverantörer och kunder är att Saab har ”business as usual” tills annat meddelas, säger företagets informationsdirektör Eric Geers till Ny Teknik.

– Just nu har vi pengar i företaget och vi har bra koll på dem.

– När det gäller framtiden är vi i en ny situation och ska tillsammans med GM titta på vad vi har för möjligheter. GM har tidigare sagt att de lämnar Saab vid årsskiftet, men det beskedet tror jag inte gäller längre. Det är ett nytt GM, och vi står alla i en ny situation.