Tyst och stark vätgastruck till armén

2015-11-19 14:47  
Designstudie från GM av en Chevrolet Colorado utrustad med bränslecell. Foto: GM

Bränslecellsdrivna fordon har fördelar som råstyrka och tyst gång som intresserar armén. Nu ska en modell testas i fält.

GM och amerikanska arméns avdelning för utveckling av militärfordon, Tardec, bygger om den lätta lastbilen Chevrolet Colorado så att den blir bränslecellsdriven.

Med vätgasdrift och bränslecell ska pick-uptrucken nu testas för dagliga militära uppgifter i 12 månader.

De fördelar som militären ser med bränslecellsdrift är den råstyrka som elmotorer kan ge. Dessutom är drivtekniken tystare än med förbränningsmotor och bränslecellen kan även utnyttjas som externt elverk i fält. Vid användning i ökenområden kan även avgasprodukten vatten bli en värdefull tillgång.

GM och Tardec har en gemensam utvecklingsavdelning för bränsleceller och har tio års erfarenheter av tekniken. GM lanserade 2007 dessutom Project Driveway där 119 bränslecellsutrustade Chevrolet Equinox kördes 4,8 miljoner km av fler än fem tusen testpersoner.

Närmare tekniska data om arméns bränslecellsutrustade Chevrolet Colorado ska presenteras vid senare tillfälle.

Håkan Abrahamson

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt