Tsunamin sveper Toyota från ledarplatsen

2011-04-26 14:09  

Naturkatastrofen i Japan kommer att peta Toyota från rollen som världens största biltillverkare, spår analytiker.

Sedan 2008 har Toyota placerat sig som världens största biltillverkare sedan den japanska bilkoncernen petat ner amerikanska GM, som försvarat ledarrollen i över sjuttio år.

Men i år kommer Toyota få svårt att hålla sig kvar på ledarplatsen. I efterdyningarna av jordbävning, tsunami och elransonering tillverkade företaget i Japan 62,7 procent färre fordon i mars än motsvarande period förra året.

Toyota räknar inte med att ha kommit tillbaka till planerad produktionsnivå förrän i november eller december.

Med dessa produktionssvårigheter spår analysföretagets Advanced Research Japan att GM tar tillbaka ledarpositionen, följt av tyska Volkswagen på andra plats.

Volkswagen har haft som mål att passera Toyota som världens största biltillverkare 2018. Nu tror analytikerna att VW kör om Toyota redan i år, men då till en andraplats.

Även övriga japanska tillverkare har drabbats hårt av naturkatastrofen och räknar med stora svårigheter att få upp produktionsvolymerna under resten av året. Det är främst bristen på komponenter från underleverantörer i nordöstra Japan som stoppar produktionen.

Håkan Abrahamson

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt