Toyota säkrar sitt litiumbehov

2010-01-21 11:17  

Toyota säkrar sitt framtida behov att strategiska metaller till eldrivna bilar genom via en litiumgruva i Argentina.

Toyota Tsucho Co, som ägs av biltillverkaren Toyota till 22 procent, ska tillsammans med australiensiska gruvbolaget Orocobre Ltd inleda brytning av metallen litium i nordvästra Argentina.

Toyota satsar 4,5 miljoner dollar, och den japanska staten går in med ett förmånligt lån på 60 procent av kostnaden för att inleda gruvbrytningen. Orocobre behöver därför inte satsa några pengar i inledningsfasen av projektet.

Litium förväntas bli en mycket eftertraktad metall under 2010-talet när allt fler bilar kommer att bli helt eller delvis eldrivna. Litium-jonbatterier är den batterityp bilindustrin världen över vill använda för energilagringen.

Toyota har avtal med Panasonic och numera Panasonicägda Sanyo om batterileveranser. Via ett gemensamägt bolag har Panasonic varit inblandat i batterileveranser till Toyota ända sedan den första hybridmodellen Prius lanserades 1997.

Håkan Abrahamson

Mer om: Litium Elbilar

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt