Fordon

Toyota planerar

små hybrider

Planer på en hybrid baserad på småbilen Yaris, och beslut om en hybridversion av Auris. Nu förbereder Toyota hybridteknik i mindre bilar.

Publicerad

Efter framgångarna med hybridmodellen Prius, liksom med hybridversionerna av lyxbilen Lexus, planerar Toyota att stoppa in hybridtekniken även i mindre modeller.

Enligt ännu obekräftade uppgifter i Japan ska en hybridversion av småbilen Yaris vara klar till 2011. Den ska säljas till ett pris som är 25 procent lägre än Prius.

Hybridversionen av Yaris ska förbruka så lite bränsle som 0,25 liter milen.

Beslut om en hybridversion av den litet större modellen Auris fattade Toyota officiellt i somras. Den modellen ska börja säljas i mitten av nästa år och tillverkningen ska ske vid Toyotas brittiska anläggning i Burnaston.

Det kombinerade drivpaketet blir detsamma som i Prius, alltså en bensinmotor på 98 hästkrafter och en elmotor på 80. Men eftersom Auris är en något mindre bil än Prius ska förbrukningen bli mer gynnsam.

Med enklare utrustning än Prius ska Auris hybrid säljas till ett lägre pris än hybridveteranen i Toyotafamiljen. Prius introducerades redan 1997 och är nu inne på sin tredje generation. Totalt har Priusmodellerna sålt i över 1,3 miljoner exemplar.