Tesla bygger kedja av laddstationer

2012-09-25 14:53  
En av Teslas snabbladdningsstationer. 30 minuter lar laddningen, under tiden tar bilåkarna exempelvis matpaus. Solceller på taket ska ge överskott som kan levereras till elnätet. Foto: Tesla

Med ett spektakulärt ljusspel invigde Tesla natten mot tisdagen en kedja med snabbladdningsstationer för elbilar.

Elbilstillverkaren Tesla har nu sex snabbladdningsstationer i Kalifornien, och ska fortsätta utbyggnaden till ett hundratal 2015.

Man tänker sig stationer utmed stora vägkorridorer, exempelvis sträckan New York - Los Angeles, Miami - Montreal och Vancouver - San Diego.

Stationerna ska kunna snabbladda batteriet i exempelvis en Tesla S på 30 minuter. Under tiden tar bilåkarna en paus och äter exempelvis en måltid eller rör på sig i området.

För att minska behovet av fossilframställd el tänker Tesla genom ett samarbete med Solar City anlägga solceller på taket av snabbladdningsstationerna. Tanken är att solcellerna ska leverera mer el än vad bilarna tankar, och överskottet levereras till elnätet.

Laddningen räcker för tre timmars ytterligare färd i omkring 100 km/h, tills det är dags för ny elpåfyllning. Batteriet i Tesla S har kapaciteten 85 kWh.

Även i Europa planerar Tesla att bygga upp ett nät av snabbtankställen med start under senare delen av 2013.

Håkan Abrahamson

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt