Sverige bidrar med Herculesplan

2013-10-24 13:30  

Sverige kommer att hjälpa till med avvecklingen av Syriens kemvapen genom att låta FN och OPCW använda ett svenskt transportflygförband.

Transportflygförbandet ska vara stationerat på Cypern, enligt ett pressmeddelande från försvars- och utrikesdepartementen. Regeringen fattade beslutet i dag.

”Det är positivt att Sverige kan bidra med kvalificerade resurser till FN. I och med dagens beslut fortsätter vi att stödja FN:s och OPCW:s viktiga arbete med att säkerställa avvecklingen av kemiska vapen”, säger försvarsminister Karin Enström och utrikesminister Carl Bildt i pressmeddelandet.

I förbandet ingår ett transportflygplan TP 84 (C-130 Hercules) med personal, förbandsledning och samverkans- och stabsofficerare. FN och OPCW kan använda förbandet till den 31 december i år som längst.

Sverige har tidigare gett stöd till FN och OPCW genom att Totalförsvarets forskningsinstitut har analyserat prover från FN:s undersökning av påstådda kemvapen i Syrien.

TT / Ny Teknik

Mer om: Hercules Flyg

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt