Svenska nummerplåten försvinner

2015-03-18 12:54  

I höst släpper Trafikverket på bokstäverna Y och Z på nya bilars registreringsskyltar. Sedan är den svenska modellen med tre bokstäver och tre siffror uttömd. Något måste göras - men vad?

- Det är trots allt några år kvar innan alla kombinationer är uttömda, men vi måste redan nu börja tänka på hur vi ska lösa det framtida problemet. En utredning är redan tillsatt och ett förslag kommer i sommar eller senast i höst, säger Mikael Andersson, pressansvarig för registreringsfrågor på Transportstyrelsen, till Ny Teknik.

Det är inte aktuellt att snegla på hur andra länder gör utan man utgår från det vi har i dag och försöker hitta fler kombinationer.

En möjlig lösning skulle vara att blanda siffror och bokstäver på ett annat sätt än i dag. Sedan 1973 består svenska registreringsskyltar av tre bokstäver och tre siffror grupperade var för sig.

Enligt Mikael Andersson är det är fullt tänkbart att bryta upp den strikta modellen och lägga in siffror bland bokstäverna och bokstäver bland siffrorna.

- En annan lösning skulle kunna vara att öka med ett tecken till sju tecken, antingen fyra bokstäver och tre siffror eller tre bokstäver och fyr siffror. Vi har ju redan sju tecken i de personliga skyltar som man kan beställa, säger Mikael Andersson.

För några år sedan tillät Transportstyrelsen 69 tidigare förbjudna bokstavskombinationer, till exempel dyr, hal, hes, het, hon, kds, nej, nja, ost, oxe, rea, sab, saf, sap, sek, swe, taj, xuk.

Men det är fortfarande 91 bokstavskombinationer som inte får användas på registreringsskyltar.

Det kan vara bokstavskombinationer som kan användas nedsättande om personer, till exempel dum, fag, feg, fet, ful, gay, hbt, lam, lat, mes.

Det kan vara kombinationer med sexuell innebörd som hor, kuk, lem, nyp, rap, sug,

Eller ord och begrepp som relateras till droger som ghb, lsd, xtc,

Eller förkortningar på vissa organisationer som bss, eta, fnl, kgb, kkk, wam, pkk, plo,

Ord som också är siffror används inte heller: ett, tre, fem, sex, sju och nio. Att ordet nio inte används har också att göra med att bokstaven i inte finns med bland registreringsskyltarnas bokstäver över huvud taget.

Det är inte heller tillåtet med personliga registreringsskyltar som kan väcka anstöt.

Nyligen nekade Transportstyrelsen en person i Skåne att få förnyat tillstånd för sin personliga registreringsskylt 786, eftersom den sifferkombinationen kan utläsas "I Allahs namn" och därför kan väcka anstöt hos muslimer.

Andra sifferkombinationer på personliga skyltar som inte tillåts är 88 vilket uttyds som Heil Hitler. Djävulens nummer 666 är inte heller en godkänd sifferkombination.Följ Ny Teknik på Facebook!Prenumerera på Ny Tekniks kostnadsfria nyhetsbrev – direkt till din mejl!

Lars Anders Karlberg

Mer om: Nummerplåt

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt