Svenska MC-utmanarens första elhoj lanserad

2018-01-25 14:58  

Motorcykeltillverkaren Cake har nu lanserat sin första helt eldrivna MC, gjord för att ha kul med i skog och mark.

Terrängmotorcykeln är inspirerad av såväl mountainbike som enduro och kallas Kalk, efter berggrunden på Gotland där den är utprovad.

Bakom Cake står Stefan Ytterborn som tidigare startat sportskyddsutrustningsföretaget Poc som han sålde för 300 miljoner kronor.

För drygt ett år sedan berättade han att motorcykeln förmodligen skulle få en elmotor på 5–6 kilowatt och ett batteri på uppemot 2,9 kWh. Syftet med motorcykeln var både att minska koldioxidutsläppen och bullret men även att kunna bygga en betydligt lättare hoj,

– En MC behöver inte väga 110 kilo längre, den kan väga 65 och blir då mycket mindre skrämmande för den som aldrig kört förut, sa han då.

Läs mer: Hondas nya motorcykel – får el av vindgenerator

Det som nu presenteras på mässan Outdoor Retailer i Denver i USA ligger i linje med målsättningen för ett år sedan.

Motorn är mittmonterad och levererar 9 kW kontinuerligt (12 hk). Batteriet är på 2,6 kWh vilket ger motorcykeln en räckvidd på upp till åtta mil på en laddning. Maxhastigheten är 80 kilometer per timme och vikten anges till under 70 kilo.

Den är utvecklad i Sverige men tillverkas i Cakes fabrik i Taiwan och kostar cirka 140 000 kronor.

Johan Kristensson

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt