Svensk vattenkanon mot sjöpirater

2008-12-18 15:13  

Vattenkanoner som når 90 meter kan bli ett vapen mot sjöpiraterna utanför Somalias kust. En särskild modell fyller ett piratskepp med 5 ton vatten i minuten.

Svenska Unifire i Kungälv har tagit fram en variant av de vattenkanoner som vanligtvis används för brandsläckning i industrier och fartyg, men som också används av polis och militär för att upplösa folkmassor.

Unifire Force kallas modellen som med 12 bars tryck sprutar 5000 liter vatten i minuten i en stråle som når 90 meter.

Vattenkanonerna kan fjärrstyras och kopplas ihop så att samtliga manövreras från en punkt ombord på fartyget. På så vis kan exempelvis sex munstycken placerade på lämpliga ställen täcka hela området kring ett fartyg.

Med hjälp av videokameror kan operatören styra samtliga kanoner från en central med hjälp av joy-stick. Kanonerna har höghastighetsmotorer som gör att de kan ändra riktning 24 ° per sekund. Riktning är 360 ° horisontellt och 180 ° vertikalt.

Tillverkaren framhåller att systemet är lättanvänt och ett vapen som skyddar utan att vara dödligt. Rätt riktat ska det dock kunna försätta pirater i en snabb liten båt ur stridbart skick, och vattenfylla båten på kort tid så att den blir omanövrerbar.

Håkan Abrahamson

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt