Superbilen som ger dig 40 000 kronor i bonus

2012-07-24 14:35  
Ratta runt på exempelvis en Mitshubishi Miev och du kvalificerar dig till en bonus på 40 000 kronor. Företaget uppger att koldioxidutsläppet för bilen är 0 gram. Foto: Scanpix

Så gör du för att uppfylla kravet för supermiljöbil och få 40 000 kronor av Transportstyrelsen.

Från och med i år kan den som köper en bil uppfylla kravet som Transportstyrelsen ställer för supermiljöbil.

Men det är få modeller på marknaden som lever upp till de krav som ställs, som bland annat stadgar att högst 50 gram koldioxid vid blandad körning får släppas ut.

– Det är i princip bara elbilar som i dag klarar kravet, säger Mikael Andersson på Transportstyrelsen till Sveriges Radio.

I år har 96 personer tagit del av premien. Målet fram till 2014 är att 5000 ägare till ”supermiljöbilar” ska tilldelas premien.

– Naturligt är att det är lite i början för att sedan öka, det finns inte så värst många modeller på marknaden som kan vara aktuella för premien, men jag tror att vi kommer att se en ökning allteftersom, säger Mikael Andersson.

Storleken på premien varierar beroende på om den betalas ut till en fysisk eller juridisk person.

För en privatperson och enskilda firmor är premien 40 000 kronor.

För företag som är juridiska personer (till exempel aktiebolag) är premien 35 procent av skillnaden i nybilspriset mellan supermiljöbilen och närmast jämförbara bil.

Premien kan dock bli högst 40 000 kronor, enligt Transportstyrelsen.

Jonas Melzer

Mer om: Bilar Elbilar

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt