Stormar blottlade fartygsvrak

2016-01-05 16:19  
Under nyårshelgen blev plötsligt ett gammalt skeppsvrak synligt vid Genevadåns mynning i Gullbränna, söder om Halmstad. Marinarkeologer ska i veckan undersöka vraket. Foto: Björn Lindgren / TT

Höstens stormar och tidigare års oväder har successivt flyttat Genevadsåns utlopp i Laholmsbukten och blottlagt ett gammalt skeppsvrak. Nu ska marinarkeologer från Bohusläns museum i Uddevalla fastställa fartygets typ och ålder.

Redan på måndag hoppas Hallands länsantikvarie Hans Bergfast att ha ett preliminärt utlåtande i sin hand. Marinarkeologerna ska undersöka fyndet på torsdag denna vecka. Om skeppet är från 1850 eller äldre skyddas vraket som fornlämning enligt kulturmiljölagen.

– Spännande. Vraket är inte listat i fornlämningsregistret och jag har inte heller kunnat hitta någonting om det i några andra dokument, säger Bergfast till TT.

Han har själv varit på plats och studerat de grova fartygsspanten som sticker upp från åmynningens sandbotten, men vill inte spekulera i vad fyndet kan berätta för oss.

– Vad vi ska göra med det avgörs av åldern. Det ska vi diskutera på ett möte på måndag.

Marinarkeologen Staffan von Arbin har studerat bilderna på vraket. Han säger till Hallandsposten, som var först med nyheten, att fartyget är klart äldre än från 1850 men troligen yngre än medeltida.

Skeppsvraket upptäcktes enligt HP på nyårsaftonen av Mats Frändeland som också var den som anmälde fyndet till länsstyrelsen.

 

Prenumerera på Ny Tekniks kostnadsfria nyhetsbrev!

Mer om: Vrak

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt