Smygplanet X-2 premiärflyger

2016-04-22 12:03  
Smygplanet X-2 premiärflyger fredag 22 april. Foto: Japan self defence air force

Japanska smygplanet X-2, en femte generationens demonstrator, gjorde sin premiärflygning på fredagen.

Planet startade från Nagoyas flygplats och genom förde sedan en serie manövrer, varefter det landade på det japanska flygvapnets flygbas Gifu. Flygningen varade 25 minuter.

Planet har byggts av Mitsubishi Heavy Industries, MHI, tillsammans med 220 andra japanska företag. Utvecklingskostnaden anges till 2,7 miljarder kronor.

Testpiloten från MHI var mycket nöjd efter premiärflygningen och meddelade att planet uppförde sig exakt som förväntat efter träning i simulator.

X-2 är ett prototypplan byggt för smygegenskaper som nu ska utvärderas av det japanska flygvapnet som ska ta ställning till om Japan ska ta fram ett eget program av s k femte generationens stridsflygplan, eller köpa från USA, där flygplanet F-35 har smygegenskaper och erbjuds till försäljning åt allierade.

Förutom i USA och Japan utvecklas femte generationens stridsflygplan även i Ryssland och Kina.

Japanska flygvapnet behöver fatta beslut om att utveckla ett eget plan eller köpa från USA senast om två år för att kunna ha plan i operativ tjänst 2028.

Håkan Abrahamson

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt