Smarta säten ska göra flygresan bekvämare

2019-02-28 12:23  

En långflygning i ekonomiklass är sällan bekväm eller underhållande. Men snart kan det bli ändring på det. ”Move” justerar sätet för bästa komfort, och bästa av allt, du styr den själv med mobilen.

”Bekväma” är ett högst ovanligt ord att använda om sätena för de som flyger på tight budget. Stolarna i flygbolagens billigaste klass är ofta allt annat än sköna. Lägg till att benutrymmet är begränsat och en 10-timmarsflygning snabbt förvandlas till ett evigt skruvande för att man inte ska få blodstockning i någon del av kroppen. Men det vill brittiska Layer förändra.

Tillsammans med Airbus har man tagit fram en prototyp till en ”smart-stol”. Skapelsen kallad ”Move” ska förändra upplevelsen på flera sätt. Till att börja med går den inte att fälla – något som ska minska passivt aggressiva diskussioner med personen bakom. Nej, istället handlar det hela om att kontrollera komforten på annat sätt.

Inbäddade sensorer i sätet kopplade till mobilen

Så hur ska detta göras? Jo, stolarna är klädda i ett tyg med inbäddade sensorer. Dessa är kopplade till en app man kan ha på sin mobil. Under resan kommer stolarna arbeta för att hålla optimal ergonomisk komfort och i programmet kan passagerare själva kontrollera temperatur, tryck och rörelse. Vilket alltså ger möjligheten att förändra hårdhet/form för att öka bekvämligheten. Sätena ska även signalera att det är dags att ta en bensträckare om man suttit för länge.

Läs mer: Här är Airbus utmanare i flygtaxi-kriget

Men det är inte allt. Sätena går att utrusta med olika skärmar beroende på hur generösa flygbolagen vill vara mot sina ekonomi-passagerare. Hela konceptet från idé till prototyp har tagit 18 månader, vilket måste anses vara ganska snabbt. Enligt Layer ska det finnas en ekonomisk uppsida för de företag som vågar satsa på deras teknik. Sätena kommer vara ”lättviktiga”, vilket ska ge ”markanta bränslebesparingar”.

Felix Björklund

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt