Självkörande solcellstraktor utsedd till ”årets bästa tekniska lösning”

2022-11-24 10:50  
Jesper Elsander och solcellstraktorn som vinner Teknikutmaningen i år. Foto: Rebecca Johansson/TT

En självkörande solcellstraktor från Dalarna är årets bästa tekniska lösning för lantbruket, enligt Land Lantbruk som utsett uppfinningen till vinnare i årets upplaga av tävlingen Teknikutmaningen.

Solcellstraktorn, som bland annat kan plöja och rensa ogräs, är i grunden en ombyggd Volvo T24 från 1950-talet som vinnarna Rasmus Larsson och Jesper Elsander utvecklat under fyra års tid. Den är självkörande och drivs av ett solcellsladdat batteri som monterats som ett tak över fordonet.

Prissumman på 25 000 kronor ska enligt vinnarna användas till fler tekniska projekt – bland annat ytterligare en solcellstraktor.

Läs mer: Traktorn ger inga utsläpp – drivs med flytande ammoniak

”Vi tittar på en ny variant. Den här traktorn kommer att vara kvar och kan plöja, harva, så och rensa, men vi tittar på nästa version som kanske blir lite mindre grovarbete och mer rensning och bevattning”, säger Rasmus Larsson i ett pressmeddelande.

Mer om: Traktor Solceller

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt