Se skyltdockans utsikt inifrån rymdkapseln

2017-12-15 13:43  
Foto: Blue Origin

Blue Origin genomförde en lyckad uppskjutning och landning med sin nya raketmotor – och den uppdaterade rymdkapseln. Se filmen inifrån ”Crew Capsule 2.0”, ur skyltdockan Skywalkers synvinkel.

Amazongrundaren tar in på Elon Musk och SpaceX. I oktober meddelade Jeff Bezos att hans rymdbolag Blue Origin har för avsikt att skicka upp sina första rymdturister någon gång under 2019 – och allmänheten ska kunna lösa biljett på våren samma år. Under oktober testkörde bolaget även sin kraftfulla BE-4 raketmotor.

Den 12 december genomförde Blue Origin en uppskjutning och landning med bolagets nya raketmotor – och den senaste rymdkapseln ”Crew Capsule 2.0”. I kapselns uppgradering ingår bland annat generösa fönster, för de presumtiva turisternas njutning. Men den här gången fanns bara en skyltdocka med ombord.

Nu har Blue Origin släppt flera filmer från det lyckade experimentet. Hur känns det då att sitta på toppen av raketen? Se filmen inifrån kapseln nedan.

Så här kommenteras testet av Amazon-miljardären.

”Full video med Mannequin Skywalkers åktur till rymden. Till skillnad från honom kommer du ha möjlighet att kliva upp ur ditt säte under noll G-delen av flygningen. Och ignorera det plingande ljudet – det är bara en del av experimenten under flygningen”, skriver Jeff Bezos på Twitter.

Kapseln nådde en höjd på 99,39 kilometer, vilket är strax under Karmanlinjen – den internationellt erkända rymdgränsen på 100 kilometer över havet. Raketen landade med sina motorer, i en ”controlled vertical landing” – och kapseln föll till jorden med fallskärm. Kolla in uppskjutning och landning nedan.

John Edgren

Mer om: Blue Origin

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt