Se laservapnet skjuta ned drönaren

2017-04-07 11:29  
Stridsfordonet Stryker med monterat laservapen. Foto: Army Recognition/US Army

USA:s militär möter hotet från drönarna med laser. Nu har de testat den andra generationen av sitt senaste stridsfordon. Se klippet här.

Amerikanska försvarsmakten ser de populära farkosterna som ett växande hot. Det faktum att vem som helst kan köpa en drönare över disk innebär att de även kan användas av terrorister. Lösningen på problemet är laservapen.

Redan 2013 började USA:s flotta testa ett system, men i dag har tekniken klivit iland. Bland annat har Lockheed levererat en militär laser på hela 60 kW.

Men för att tekniken ska vara effektiv i fält så måste den få plats på mindre plattformar – som stridsfordonet Stryker. 8-hjulingen användes för insatser i Irak redan 2003, men för några år sedan tog den klivet in i framtiden.

Kanadensiska tillverkaren General Dynamics Land System vände sig till Boeing för uppgraderingen. I tidigare tester visade Boeings ”High Energy Laser – Mobile Demonstration”, på 10 kW, att systemet hade kapacitet att skjuta ned granatkastarprojektiler. Nackdelen var dock att HEL-MD krävde en tung lastbil som plattform.

Läs mer:

Läs mer: Fartygslaser skjuter ner drönare

Smidig och bepansrad är Stryker mer lämpad för att befinna sig i stridszonen. Den första MEHEL-versionen (Mobile Expeditionary High Energy Laser) utrustades med en laser på 2 kW, vilket räcker för att skjuta ned små drönare. Nyligen genomförde Joint Improvised-Threat Defeat Organization en demonstration med Stryker MEHEL 2.0 på White Sands Missile Range. Den andra generationen har fått en kraftfullare laser på 5 kW och vässade system för att hantera ”UAS” (unmanned aircraft systems).

Syftet med testet i New Mexico var bland annat att informera beslutsfattarna om var tekniken befinner sig just nu – samt se hur systemet klarar av multipla måltavlor. U.S. Army Space and Missile Defense Commands blev mycket nöjda med resultatet:

– Vi lärde oss att 5-kilowattslasern klarar av att skjuta ned måltavlorna – och vi kunde bevisa och bekräfta att en radar och laser, på en plattform, självständigt kan lokalisera målen. Det gick väldigt bra, säger Adam Aberle, absvarig på High Energy Laser Division, på arméns hemsida.

Lasern klarade av att pricka grupper av små drönare på omkring nio kg, som färdades på höjder ovanför 360 meter i en hastighet av 185 km/h. Farkosterna bestod såväl av vingförsedda drönare som de vanligare med en helikopterdesign. Stryker är dessutom utrustad med störningsutrustning som kan slå ut kommunikationen för radiostyrning.

Amerikanska försvaret hoppas att framtida lasrar även ska kunna skjuta ned missiler och artillerigranater – eller förstöra ett stridsvagnssikte på åtta kilometers avstånd. Utöver teknikens precision finns stora ekonomiska fördelar, för traditionell ammunition är väldigt dyr. Stryker kan spåra och skjuta ned en drönare till priset en liten skvätt diesel.

Läs mer:

Läs mer: Polisens nya vapen

John Edgren

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt