San Francisco rustar spårvagnarna

2014-10-02 09:31  
Tre designförslag för den nya spårvagnen som medborgarna i San Francisco ska få rösta om. Foto: Montage Siemens

I en av de största spårvagnsbeställningarna som gjorts i USA köper San Francisco 175 nya fordon för att modernisera den spårbundna trafiken.

Tyska Siemens fick beställningen på de 175 spårvagnarna, och utgår från den befintliga modellen S200 för leveransen till San Francisco. versionen för San Francisco kommer att ha energiåterföringssystem vid bromsning och lysdiodsbelysning, vilket spar 40 procent av energin jämfört med lysrör.

Spårbunden trafik har en lång historia i San Francisco. Dagligen transporteras 700000 passagerare med spårvagn. Den kommunala transportförvaltningen, kallad "Muni", sköter driften av allt från stadens berömda cable-cars till modern spårbunden trafik och el- och hybridbussar.

Vagnarna som ska levereras får en maxfart på 80 km/h. De klarar maximalt en stigning på 9 procent. Effekten ligger på 4 x 130 kW. Varje vagn har 60 sittplatser och ta miximalt 203 passagerare beräknat på sex personer per kvadratmeter.

Ordern är värd 4,5 miljarder kronor och de första vagnarna ska levereras i slutet av 2016. En option på ytterligare 85 vagnar finns. Vagnarna ska tillverkas vid Siemens amerikanska anläggning i Sacramento.

Se dagens olika spårvagnar i San Francisco på denna amatörvideo.

Håkan Abrahamson

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt